Monday, July 22, 2013

Jangan Menggadai Keselamatan


Kini banyak perbincangan mengenai Akta-Akta pencegahan yang telah dihapuskan oleh kerajaan di atas nama demokrasi dan kebebasan seperti Ordinan Darurat 1969Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960, Akta Kediaman Terhad 1933 dan Akta Buang Negeri 1959 serta penghapusan kepada Seksyen 27 Akta Polis 1967 dan digantikan dengan Akta Perhimpunan Aman 2012. Di sebaliknya kini mula timbul persoalan samaada kerajaan telah mengambil langkah yang tepat serta penghapusannya membawa kesan positif kepada keamanan dan keselamatan negara. Seiring dengan ini kita perhati melalui laporan laporan akbar yang kes kes jenayah berat makin bertambah dan begitu juga kes kes rompakan menggunakan senjata api ataupun pisau dan parang. 

Mengikut Menteri KDN dan KPN kebanyakkan jenayah tersebut dilakukan oleh mereka yang di bebaskan setelah Ordinan Dharurat di hapuskan. Kalau perkara ini benar maka kemungkinan kerajaan telah mendedahkan negara dan rakyat kepada ancaman jenayah dan keselamatan yang tidak sewajarnya berlaku dengan menghapuskan kedua-dua Akta tersebut. Sekarang kita hanya berharap wujudnya sebuah Akta yang bukan sahaja untuk menghukum mereka yang melakukan ancaman keselamatan dan jenayah tetapi untuk mengambil tindakkan sebelum ancaman jenayah dan keselamatan dari berlaku. 

Semenjak negara mencapai kemerdekaan, negara dan rakyatnya selamat dari jenayah dan keselamatan kerana kejayaan kita mengambil tindakan awal sebelum sesuatu kejadian berlaku berbeza dengan mengambil tindakkan setelah kejadian berlaku. Mencegah lebih baik dari kita membiarkan ia berlaku, kemudian nya baru mengambil tindakan. Saya harap kerajaan tidak keliru di antara memberi kebebasan  dan pengamalan demokrasi dan hak asasi dari menjaga keselamatan dan keamanan negara bagi mencegah insiden insiden jenayah dan ancaman keselamatan dari berlaku. Kalau dikhuatiri bila ada Akta pencegahan mungkin boleh berlaku penyalahgunaan kuasa, maka lebih baik kuasa menyemak dan kuasa mengawal selia diberikan kepada mahkamah. Namun tindakan awal bagi sesebuah negara sememangnya perlu. 

Diharapkan kerajaan tidak dengan mudah menghapuskan pula Akta Hasutan dengan Akta keharmonian kerana kedua-dua perkara ini memiliki matlamat yang berbeza. Biarlah seluruh rakyat di rundingi sebelum mengambil apa-apa tindakan kerana sejajar dengan apa yang PM sering ulangi zaman ini bukan lagi zaman yang kerajaan mengetahui segala-galanya. Biar lah menjadi amalan sebenar kita.     

No comments:

Post a Comment