Tuesday, March 30, 2010

PEMBANGKANG BERCELARU


Selepas Mac 2008 dan keputusan PRU12, parti-parti pembangkang menjadi begitu ghairah. Pada mulanya mereka berasa yakin seolah-olah cahaya bersinar bagi mereka selepas PRU12. Masuk tahun kedua pakatan parti-parti pembangkang berhadapan dengan gerhana serta mendung mula menyelubungi pasukan mereka. Apa yang berlaku masa ini menonjolkan ketidaksepakatan bukan lagi pakatan yang diwar-warkan oleh pembangkang. Janji-janji palsu mereka untuk mengambil alih pemerintahan negara jelas berupa mimpi disiang hari. Mereka telah menggunakan pelbagai taktik yang mempamerkan matlamat menghalalkan cara bagi mengaburi mata rakyat. Bila tembelang mereka diketahui umum, maka timbullah krisis keyakinan dikalangan ahli-ahli mereka sendiri. Ada tanda-tanda jelas yang Pakatan Rakyat sudah berpecah-belah dan tidak hairan mereka akan tersungkur.

Pelbagai sebab boleh diberikan mengapa pembangkang kelihatan gagal untuk bertapak sebagai parti alternatif pada kerajaan sekarang. Cara mudah dan pendek adalah kerana faktor utama kemenangan pembangkang di PRU12 bukanlah disebabkan populariti mereka berasaskan kepada keyakinan dan kekuatan dikalangan rakyat. Ia sebenarnya adalah berpunca dari undi protes terhadap kerajaan oleh kerana persepsi rakyat terhadap kerajaan dan pemimpin BN. Rakyat dikatakan benci kepada “keangkuhan dan kesombongan” pemimpin-pemimpin Barisan Nasional dan mereka yang berada disekeliling. Mereka memang menyokong Barisan Nasional sejak dari Perikatan lagi sehingga sekarang. Apa yang sering didengar pada PRU12 rakyat mahu memberikan isyarat yang jelas kepada kerajaan BN. Hakikatnya rakyat sendiri tidak jangkakan parti kerajaan akan mengalami kekalahan yang teruk.

Pembangkang pula sebenarnya terperanjat dengan keputusan PRU12 yang tidak mereka dugakan. Ia sungguh memberangsangkan kerana berjaya menafikan majority 2/3 kepada Barisan Nasional di Parlimen serta mereka juga berjaya menawan 5 buah negeri.

Pada ketika itu, Anwar Ibrahim berjaya mengumpul parti-parti pembangkang untuk bersama melahirkan satu Barisan Pembangkang yang “credible”. Di peringkat awal ada pandangan bahawa inilah permulaan sistem dua parti di Malaysia. Jelas sekali ia menyimpang jauh dari kenyataan. Pakatan yang ditubuhkan ini bukan sesuatu yang mempunyai kemantapan dan kejituan untuk menyatu dan mempertahankan parti-parti yang berbeza ideologi dan pendekatan. Parti seperti PAS dan DAP mempunyai jurang yang luas dan tidak mudah untuk disatu dan diselaraskan walaupun PAS menunjukkan kecenderungan beralah dalam kepimpinannya untuk mengambil kuasa di peringkat persekutuan. Namun demikian untuk mendisiplinkan wakil-wakil Pakatan Rakyat sendiri dengan masing-masing memiliki pendapat dan pendirian tersendiri bukanlah sesuatu yang mudah untuk dicapai. Ini diakui sendiri oleh pemimpin-pemimpin parti pembangkang seperti PKR, DAP dan Pas.

Apa yang ketara adalah membangkang tidak sama dengan memerintah. Jelas mereka tidak berpengalaman untuk mentadbir kerajaan walaupun kebanyakan dari mereka mempunyai kelulusan akademik. Dengan latarbelakang yang berbagai-bagai, ia merumitkan kerjasama dikalangan mereka dan pegawai-pegawai awam. Untuk membangkang memang mudah tetapi untuk melahirkan dasar dan pelaksanaan tidak semudah yang mereka fikirkan.

Cita-cita Anwar Ibrahim dari mula lagi adalah untuk menjadi Perdana Menteri, yang beliau tidak mencapainya sewaktu menjadi Timbalan Perdana Menteri dibawah pimpinan Tun Dr. Mahathir. Diperingkat awal barisan pembangkang dibawah pimpinan Anwar telah membuat janji-janji yang sungguh aneh dan menakjubkan. Mereka telah gembar-gemburkan yang mereka akan menubuhkan kerajaan pada 16 September. Sekarang telah diketahui ramai bahawa apa yang Anwar ceritakan pada penyokong-penyokong serta rakyat berkenaan mendapat restu Yang DiPertuan Agong dan kononnya Panglima Angkatan Tentera adalah tidak benar. Ini adalah sebahagian taktik yang amat merbahaya yang mengheret Institusi negara tanpa asas dan kebenaran. Pendedahan-pendedahan yang telah dibuat oleh bekas-bekas ahli partinya sendiri di Parlimen menunjukkan bagaimana nafsu boleh mengatasi pemikiran rasional sehingga memfitnah orang-orang yang tidak terlibat.

Dalam keadaan kegoyahan parti-parti pembangkang Barisan Nasional tidak patut berasa selesa dan berpeluk tubuh. Barisan Nasional perlu membuat persediaan politik yang rapi untuk menawan hati rakyat kembali menyokong Barisan Nasional dalam PRU13. Ini perlu dilakukan di semua peringkat dari akar umbi hinggalah ke peringkat atasan. Sekiranya hanya sekadar berpuas hati dengan keadaan pembangkang masa ini tanpa membuat anjakan yang sesuai, maka BN akan sekali lagi kecewa. BN perlu perihatin terhadap kedudukan parti-parti komponen dalam Barisan Nasional yang amat membimbangkan. Mereka bukan dalam zon selesa. Walaupun parti-parti pembangkang lemah dan berpecah, rakyat tidak akan sokong BN jika rakyat meluat dengan tindak-tanduk Barisan Nasional tidak kira dimana-mana peringkat sekalipun. Barisan Nasional perlu disegarkan semula bagi menempuh kejayaan pada PRU13.

Jentera dan persiapan perlu dibuat dari sekarang. Permusuhan dan pertelingkahan sama sendiri perlu diatasi. Pada PRU13 ramai berpandangan yang pengundi bukan sahaja akan melihat pada parti tetapi juga pada calon yang bertanding. Kriteria yang sering disebutkan ialah calon-calon mesti diterima oleh rakyat berasaskan kredibiliti dan integriti masing-masing. Jika ia dilakukan, BN bukan sahaja akan memenangi PRU13 tetapi boleh mendapat 2/3 majoriti di Parlimen serta menawan kembali negeri-negeri yang BN kalah. Berusaha dan berdoalah untuk mencapai kejayaan.No comments:

Post a Comment