Friday, August 12, 2011

UMAT ISLAM JANGAN AMBIL MUDAH1. Saya mengikuti dengan penuh minat isu DUMC. Ramai yang mengambil bahagian untuk memberi penjelasan dan mencari alasan yang tidak bersangkut paut dengan kedudukan sebenar nya. Toleransi dan hendak mencapai keharmonian pun jangan lah melampau dan tidak munasabah. Umat Islam di negara ini jangan senantiasa melihat bahawa kedudukan kita tidak terancam. Kita terlalu bertolak ansur sehingga gulongan munafik boleh menguasai kita.

2. Lahir lah kumpulan liberal dan moden Islam yang menunjukan mereka sahaja yang memahami agama. Mereka ini yang di gunakan kononnya untuk membetulkan kekolotan dalam pegangan umat Islam. Seterusnya mencadangkan macam mana hendak menjadi maju. Pada saya sekarang sudah pun banyak usaha untuk merosak kan aqidah umat. Banyak yang sudah terpesung tapi kita menafikan dan katakan tidak ada ancaman. Majlis DUMC bukan satu yang innocent. Tidakkan lah kita begitu bodoh. JAIS hanya menjalankan amanah dan tanggungjawab.

3. Baru baru ini saya  dapat tahu tahu ramai anak2 Melayu kita tidak peduli untuk berpuasa atau sembahyang kerana ibu bapa mereka kata mereka pun tidak  pernah bersembahyang. Ada Pegawai tentera beruniform pada bulan puasa ini naik kereta terang2 merokok. Anak mudaa kita yang mengaku tidak percaya pada agama. Banyak masalah dan orang serang kita tapi kita kata tidak...... Bila kita ni nak bangun betul kan diri. Ambil langkah bantu umat dan melakukan kerja2 kebajikan. Badan2 amal, wang zakat dan baitul mal mesti telus dengan kegunaan wang nya.

4. Kalau semua kita kata tiada masalah kita akan menjemput masalah. Tidak usah lah cari glamour sangat dalam kerja agama dan kebajikan.  DUMC bukan jadi dengan begitu sahaja. Telitilah betul2. Ini bukan kali pertama.


No comments:

Post a Comment