Friday, May 6, 2016

FBSHApost@17 April 2016: Tawaduk


Ini catitan saya semasa tazkirah di Masjid Saidina Umar Ibn Khattab lepas solat subuh. Alasan Iblis tidak mahu sujud kepada Adam walaupun diperintah Allah kerana dia dijadikan dari api biru dan Adam dari Tanah..,mengapa...kerana kesombongan. Minta Allah membenarkannya untuk umur panjang....dan menyesatkan manusia dari jalan lurus....melainkan yang sikit yang beriman pada Allah dan Rasul. (Ayat Isra; 61- 65). 


Iblis kenal Allah dan kuasanya sebab itu minta izin dan menderhaka pada Allah. Allah berikan kebenaran. Kalau manusia, kita ingat kita ini hamba Allah tidak akan kita tergelincir dan sombong, bongkak dan angkuh....akan jadi tawaduk.... Kaya jawatan tinggi dan kedudukan jangan jadikan kita sombong dan angkuh... Siapa kita di sisi Allah.., Rasulullah S.A.W sentiasa merendah diri..... Tawaduk.

Ambil pengajaran dari Quran dan Sunnah Rasul. Jangan takut untuk bertawaduk. Allah penentu segalanya.. Bisikan dari Iblis dan bisikan dari manusia yang jadi kader Iblis dan alat Iblis (Annas). Kerja Iblis tipu daya kita untuk angkuh dan sombong dengan jawatan dan kekayaan. Kerjanya mengajak orang buat jahat. Dunia bukan kita punya. Kekal jadi hamba Allah bukan hamba syaitan...

Wallahua'lam.

Semoga kita dapat petunjuk dari Allah dan syafaat dari Rasulullah S.A.W.

FBSHApost@17 April 2016

No comments:

Post a Comment