Monday, May 25, 2009

JANGAN TERLALU BERUNDUR

Hari ini banyak persoalan telah ditimbulkan tentang masa depan UMNO dan Barisan Nasional. Yang menjadi sasaran pembangkang adalah terhadap UMNO. Malangnya okestra pembangkang ini sering turut di ikuti oleh parti-parti komponen dalam Barisan Nasional. Kedudukan dan kelemahan Barisan Nasional kesuluruhannya dipertanggung jawabkan kepada UMNO, seolah mereka tidak menyumbangkan kepada kekalahan dalam PRU 12.

Namun begitu jika kita analisa dengan teliti berkenaan keputusan PRU 12 sebenarnya kehilangan sokongan orang Melayu terhadap UMNO, walaupun berkurangan tetapi peratusnya tidaklah sebegitu tinggi. Disebaliknya kehilangan sokongan pengundi bukan Melayu terhadap komponen Barisan Nasional begitu jelas dengan peratusannya yang amat tinggi. Jika disangkakan reformasi UMNO akan menjadi penyelesai segala masalah sokongan rakyat, terhadap Barisan Nasional, ia jauh menyimpang dari kebenaran. Saya percaya setiap parti komponen perlu membuat reformnya sendiri untuk memulihkan keyakinan dan kepercayaan rakyat terhadap Barisan Nasional.

Persoalannya apakah sumbangan mereka bagi mendapatkan semula sokongan pengundi bukan Melayu terhadap Barisan Nasional. Apakah memadai memaksa UMNO untuk mengikut rentak pembangkang. Dengan mengkritik dan meruntuhkan segala persefahaman yang tersurat dan tersirat yang telah disepakati dulu oleh pengasas Negara, ia akan memulihkan sokongan kepada komponen Barisan Nasional. Jika kita tidak berhati-hati akhirnya sokongan pengundi Melayu pun boleh terjejas.

Malangnya bagi UMNO hasil dari tekanan dari pelbagai pihak, nampaknya kita mengaku bersalah terhadap apa jua yang berlaku pada PRU 12. Kita mula gentar dan menerima segala tohmahan dan tekanan. Kita pun mula bercakap berkenaan ‘reformasi’ UMNO. Walaupun saya bersetuju yang UMNO perlu membuat anjakan dari aspek imej, kredibiliti dan integritinya, saya khuatir UMNO tidak akan bangkit semula, walaupun kita menunjukkan kesatuan dan kekuatan. JIka mereka yang tidur sebentar dengan kita tidak berkongsi pendekatan dan harapan maka masa depan kita terancam. Apakah jika UMNO bersetuju dengan tuntutan mereka apakah yang tinggal pada UMNO dari segi perjuangan bagi kepentingan kaum bumiputra.

Justru kerana itu apa-apa perubahan atau reform yang hendak dilaksanakan perlu dilakukan di semua peringkat Barisan Nasional bukan sahaja kepada UMNO. Barisan Nasional akan terus gagal jika ada kumpulan pendesak dari dalam Barisan Nasional yang membuat pernyataan yang mencerminkan tidak ada kesepakatan dalam Barisan Nasional.

Seperkara yang perlu difikirkan secara serius ialah samada pendekatan sedia ada dalam perkongsian kuasa Barisan Nasional masih lagi sesuai dan relevan dalam konteks politik semasa.
Jika kita mengimbas kembali sejarah Negara kita dapat lihat yang selepas prestasi Perikatan pada PR 1969 tidak memuaskan dan berlakunya trajedi Mei 13, pendekatan baru telah diambil dengan melahirkan Barisan Nasional. Barisan Nasional dapat diterima untuk sekian lama tapi pada 2008 Barisan Nasional mengalami satu kejutan politik yang mungkin tidak dijangka atau di duga. Sehingga kini kita masih mencari rumusan, sedangkan penghakisan kepercayaan rakyat pada kita tidak berakhir lagi. Justru itu, kita perlu kaji tindak tanduk kita pada hari ini bagi merancang penerimaan pada PRU 13. Lebih-lebih lagi bila mereka tidak beranggapan ada perubahan dalam BN. Pilihanraya Kecil demi Piliharaya Kecil telah tidak membawa penambahan sokongan pengundi bukan Melayu. Saya percaya mereka sudah tidak terima modul lama Barisan Nasional dalam konteks kerjasama politik dalam kerajaan. Apatah lagi kita sudah memerintah untuk sekian lama.

Dewasa ini kita perlu memikirkan bagaimana Barisan Nasional dapat dipulihkan secara syumul. Bolehkah ia dipulihkan ataupun satu formula baru perlu diwujudkan. Mungkin kita akan memberi seribu satu macam alasan, tetapi kebenaran rakyat belum lagi yakin pada BN.

9. Ini bukan kerana dasar yang tidak baik ataupun gagal melaksanakan dasar dengan baik. Malahan BN telah membawa kemajuan dan pembangunan yang banyak pada rakyat dan negara. Banyak lagi persoalan lain yang harus difikir mengapa segala perkara yang baik dibuat pun di anggap tidak kena. Seolah apa jua yang dilakukan bercanggah dengan kehendak rakyat.

10. Apa yang tidak dilakukan dalam pencapaian ekonomi, sosial, politik, dan budaya. Prasarana dalam belbagai bentuk ‘physical’ dan bukan ‘physical’ telah diwujudkan bagi kepentingan rakyat. Tapi yang menguasai dan menggunakan secara optima adalah parti pembangkang. Ditambah pula ada masanya ahli BN pula menembak di kaki sendiri. Pengundi tidak mahu membincangkan jasa tetapi mengukur prestasi BN dari perspektif lain. Mungkin masa untuk bercakap sudah berakhir, tetapi perlu melakukan sesuatu yang radikal. Dimana BN patut menerima kelemahan dan kesalahan dapat membuat pembetulan segera.BN perlu ada strategi dan perancangan teliti, bukan berbahas dengan retorik di halaman terbuka.

No comments:

Post a Comment