Friday, October 30, 2009

INTAI-INTAI DI PERHIMPUNAN AGONG UMNO 2009


Persidangan UMNO tahun 2009 telah berakhir dengan menyimpan semangat dan harapan tinggi. Sebagaimana lazimnya dipersidangan-persidangan agong UMNO senantiasa disaluti dengan ucapan, pujian dan sanjungan terhadap pemimpin yang baru mengambil alih serta merakamkan setinggi penghargaan kepada pemimpin UMNO yang telah lalu. Keseluruhan persekitaran Perhimpunan Agong, Wanita, Pemuda dan Puteri berkobar-kobar dengan semangat yang membakar serta keyakinan yang membara. “UMNO sudah bercahaya semula”. Itulah ungkapan-ungkapan manis dari bibir perwakilan-perwakilan UMNO. Mereka berasa lega dan senang serta mengikat janji sudah bersedia berhadapan dengan PRU13 bagi menewaskan parti-parti lawan.

Diwar-warkanlah dengan lantang yang jalan pemulihan UMNO serta hala tujunya kini telah dilandaskan dengan terang dan jelas. Malahan walaupun dikatakan ada kekhuatiran di peringkat awal terhadap nasib kepada pindaan Perlembagaan UMNO, akhirnya ia diluluskan secara sambil lewa dan mudah. Naib Presiden yang membentangkannya pun tidak perlu mengambil pendekatan serius. Segalanya berjalan dengan lancer, tertib dan teratur. Perwakilan keluar dari persidangan dengan penuh percaya yang demokrasi makin diperkuatkan dan politik wang dalam UMNO, berjaya diatasi. Dari pandangan mata kasar serta keputusan yang dicapai nyata sekali berlaku satu anjakan paradigma merangkumi budaya, nilai dan sikap ahli parti. Sudah tentu empat wahdatul yang digariskan oleh Timbalan Presiden akan mengerakkan parti bagi mencapai kemenangan.

Justru bolehlah dikatakan yang langkah pertama telah pun bermula bagi meneruskan seribu langkah lain seterusnya. Persoalan besar pada saya untuk UMNO bukan sahaja melalui program dari perspektif dasar-dasar kerajaan sahaja tetapi apakah dividen politik yang dicita-cita dan diharapkan oleh orang-orang Melayu dan bumiputra dalam konteks satu Malaysia akan dapat dikecapi dan diperolehi. Ibadat kata pepatah lama “Jangan menang sorak, sedangkan kampung tergadai” atau “ayam bertelur sebiji tetapi riuh sekampung”.

Masih lagi terdengar jelas ditelinga saya tepukan gemuruh dan sambutan mengghairahkan semasa perhimpunan. Sememangnya UMNO tidak boleh menoleh ke belakang tetapi terus memandang ke hadapan. Saya amat kagum dengan ucapan yang disampaikan oleh Presiden parti yang kelihatan bersungguh-sungguh dan tepat mengenal pasti penyakit-penyakit UMNO serta memetakan kekuatan, kelemahan dan apa UMNO perlu buat jika ia mahu terus relevan dan diterima rakyat.

Dari segi ucapan serta pengisian sememangnya UMNO sudah berubah, membuat pembaharuan serta menjanjikan kelangsungan. Sekalung bunga dan setinggi tahniah kepada pucuk pimpinan tertinggi UMNO. Namun yang hendak dijalankan adalah mereka yang berada diluar Dewan Besar. UMNO masih penuh dengan gurindam dan selokanya saya berharap UMNO akan dikasihi dan didampingi oleh ahli dan rakyat. Apa yang hendak dilihat berlaku pada PRU 13 adalah mandat untuk terus memerintah serta mengambil alih kembali negeri-negeri BN dimana tewas pada pilihanraya lalu. Kalau BN merancang, jangan lupa pihak lawan pun merancang dan berkerja keras.

Walau pun begitu UMNO ketika ini tidak boleh bersandarkan kepada teori sahaja atau mengetahui penyakit yang dihidapinya kerana perkara ini memang jelas diketahui oleh semua orang. Apa yang perlu dilaksanakan adalah melaksanakan niat suci yang dilaungkan kepada satu pelan tindakan yang bermakna iaitu berubah sebelum rebah. Ia memerlukan lebih dari kata-kata, bahkan pra-syaratnya adalah mestilah lahir satu kerelaan untuk berkorban serta meletakkan parti di atas kepentingan peribadi, projek, puak dan kumpulan masing-masing. Berpeluk tidak bermakna sudah ada perpaduan; mengikat janji tidak bermakna sudah timbul kesetiaan; manis tidak bermakna ianya tidak mengandungi tuba; justru belum menjamin segala-gala masalah telah selesai. Adalah penting untuk melihat dengan mendalam apakah masalah dan tindakan susulan sebenar yang akan diambil bagi merealisasikan keputusan tersebut. Contohnya bagaimana boleh kita bergerak bagi mencapai ikhlas dan tawadduk yang disebutkan oleh Presiden. Seperkara lagi sikap benci membenci, fitnah memfitnah hanya hilang dibibir sahaja tetapi dari segi amalan ia terus berlaku secara berleluasa dikalangan dan diantara ahli-ahli parti. Memang betul parti pembangkang lemah dan berkecamuk pada masa ini tetapi ini tidak menjanjikan UMNO dapat menewaskan mereka melainkan ‘rumah UMNO’ dibetulkan secara radikal untuk menjamin UMNO berjaya. Tidak syak lagi UMNO sudah berubah dari teorinya dan kehendak yang bersesuaian dengan ucapan Presiden dan Timbalan Presiden. Apakah perilaku sombong dan angkuh yang diulang-ulang sebutannya oleh Presiden sudah dapat diatasi. Malahan tiada siapa dapat menafikan bahawa UMNO adalah satu-satunya wadah politik orang Melayu. Jangan dibiarkan orang Melayu berfikir mereka mempunyai pilihan lain dari UMNO untuk diangkat dan ditabalkan.

Perlu diulang dan dihayati yang setiap kata serta ungkapan yang indah itu mestilah dijadikan amalan dan pakaian ahli-ahli parti disemua peringkat. Ia melibatkan perubahan manusia dan organisasi berteraskan Islah. Apakah mengenal pasti masalah sudah menyelesaikannya?. Sebagai contoh saranan Presiden “jangan masuk UMNO untuk cari makan”, “mesti ikhlas dan tawaduk” adalah kata-kata hikmah yang akan melahirkan insan kamil. Apakah kita sudah bersedia untuk menjadi Insan kamil yang dicita-citakan?. Apakah langkah susulan kepada orang-orang disekeliling atau dipersekitaran kita yang beliau takrifkan sebagai ‘Batu api’ atau ‘Batu Ronson’ yang masih berleluasa dan bermaharajalela?. Aneh sekali jika dibiarkan kerana semangat dikampung Janda Baik tidak akan tercapai selagi golongan sedemikian masih bermaharajalela. Berapa ramai dari kalangan pemimpin mengamalkan apa yang kita laungkan untuk dipatuhi oleh orang lain dalam perjuangan UMNO. Semua insan mempunyai penyakit ini, ‘mudah digoda dan mudah dituba’. Teringat saya membaca sebuah buku Inggeris sewaktu saya berada dalam Tingkatan 5 yang ditulis oleh George Orwell yang bertajuk ‘Animal Farm’ dimana semasa perjuangan pemimpin-pemimpin melaungkan keadilan dan kesamarataan. Lantaran dengan semangat itu perjuangan untuk menjatuhkan golongan yang berkuasa yang zalim dan menindas golongan lemah mencapai matlamat yang dicita-citakan. Namun apabila kejayaan telah dicapai dengan memiliki kuasa lantas mereka yang berkuasa melahirkan batasan dan kelas-kelas istimewa untuk golongan pemerintah dan jelata. Mereka ditindas oleh pemimpin-pemimpin mereka sendiri yang sudah memegang tampuk kekuasaan.


Penilaian harus dibuat dari perspektif sikap dan budaya yang dikatakan oleh Presiden dan disokong oleh para Perwakilan. Malahan persoalan yang paling utama adalah apakah langkah yang perlu diambil bagi menterjemahkan cita-cita kepada satu reality baru yang berupaya untuk mengubah persepsi negatif kepada reality positif?. Persoalannya Apakah anjakan pradigma yang sesuai dan tepat yang hendak dilakukan?.

Sudah tentu ia memerlukan muhasabah yang hadir dari dalam jiwa setiap ahli UMNO sendiri. Perubahan Perlembagaan hanya satu langkah kecil tetapi sebenarnya yang lebih penting adalah perubahan sikap dan budaya. Jika perubahan ini tidak berlaku perjuangan akan hanya diselubungi oleh semangat yang berkobar-kobar di Dewan Besar yang bersejarah. Sebagaimana ingatan yang disampaikan retorika sahaja tidak memberi kesan, ianya seperti “Seolah roh tanpa jasad, ia akan berkeliaran liar”.

Saya bersetuju seratus peratus dan menganggap amat cantik untuk menyatakan UMNO itu Inklusif, progresif dan demokratik. Yang perlu dihapuskan ialah kerangka fikiran lama yang berterusan disebaliknya menggunakan kaedah baru yang memenuhi tuntutan semasa. UMNO perlu berubah bukan sahaja dari perspektif kerangka tetapi juga dari perspektif substantive. Disemua peringkat pucuk pimpinan parti hendaklah melaksanakan satu usaha yang berterusan bagi mengubah budaya dan sikap ahli UMNO dengan segera. Harapan untuk melihat UMNO kembali dijulang dipersada politik negara, akan hanya tinggal harapan jika tidak disertai dengan keupayaan untuk menjadi juara pilihan rakyat. Sebenarnya harapan begitu tinggi untuk UMNO dijulang rakyat dan orang Melayu. Bagi mencapai tujuan tersebut rakyat mesti melihat UMNO lebih putih dari putih. Bagi tujuan tersebut rasuah, penyalahguanaan kuasa, menzalimi mereka yang bukan dianggap dari puak mereka mestilah menjadi perkara yang telah berlalu. Itulah ukuran atau pra-syarat untuk UMNO terus relevan dan diterima menjadi juara rakyat.

Masanya sudah tiba untuk pucuk pimpinan UMNO beralih dari alam rhetorika ke alam nyata bagi mencapai objektif tersebut. Penyakit terbukti hadir dari bawah hinggalah keatas. Namun berapa ramai dari pimpinan dan ahli betul-betul mahu menerima serta memahami pra-syarat kepada kejayaan pengamalan demokrasi dalam parti. Masalah besar yang dihadapi UMNO hari ini adalah persaingan dikalangan pucuk pimpinan UMNO samada diperingkat cawangan, bahagian, atau Majlis Tertinggi walaupun sudah berakhir tetapi tidak dapat dihentikan. Sikap berpuak-puak, benci membenci, tidak menerima keputusan dalam proses parti, tidak peduli apa jadi pada parti, walhal sudah merasai manfaat yang banyak namun mereka tidak berasa puas dan cukup. Inilah golongan yang perlu dibenteras bagi masa depan UMNO yang lebih cemerlang dan gemilang.

Tidak hairan untuk menyaksikan kelakuan seperti sekat menyekat, menutup peluang orang lain yang tidak dianggap dari kumpulan atau puak mereka masih berleluasa berlaku. Apa hendak dibuat?. Saya diberitahu yang perangai “meletakkan pasir di periuk nasi orang menjadi amalan”. Jika mahu berjaya dalam perubahan, pembaharuan yang menjadi asas survival UMNO, tindakan berani dan tegas perlu diambil supaya parti UMNO terus menjadi relevan dan diterima.

Transformasi perlu dilakukan secara besar-besaran untuk membuat pengisian budaya dan sikap yang tepat. Ini memerlukan bukan sahaja melihat ke dalam diri tetapi mereka yang beroperasi di sekeliling kita. Mereka juga mesti prihatin dan memahami rintihan serta kehendak ahli dan rakyat. Segala-galanya bergantung kepada amalan. Jika berterusan dengan tabiat lama bagi menghapuskan apa yang disebut oleh Presiden iaitu tabiat sombong dan angkuh akibatnya UMNO akan menerima padah. Marilah digerakan dan jangan pula membiarkan anai-anai meresapi pada kayu dan tiang yang menjadi pertahanan UMNO. Tiada masa untuk ianya ditangguhkan. Saya harap akan ada tindakan yang cepat untuk mengenal pasti penyakit serta ubatkannya dengan cara yang paling mujarab sekali. Langkah seterusnya bagi menjamin parti UMNO akan terus kukuh dan kuat serta diterima oleh rakyat. Ianya tidak memadai hanya melihat dan nampak kepada simpton, lantas mengubati simptomnya tanpa memberikan diagnosis yang tepat kepada penyakit sebenar. Biarlah UMNO selamat. Yang diperjuangkan oleh semua semestinya parti bukan individu atau kumpulan-kumpulan tertentu. Inilah masanya untuk mencermin diri dan membuat perubahan.


No comments:

Post a Comment