Tuesday, June 9, 2009

KERAJAAN PERPADUAN PAS


Muktamar PAS yang berlangsung pada 5-7 Jun yang lepas mencapai kata sepakat untuk mengambil initiatif bagi membentuk sebuah kerajaan perpaduan atas alasan untuk menyelesaikan masalah dalaman Negara secara menyeluruh.

Penyataan ini sangat menarik kerana PAS dengan sendirinya menyatakan yang masalah dalaman Negara ini berpunca dari UMNO atau BN. Hanya PAS dan sekutunya yang mampu dan dapat membetulkan keadaan ini. Pada saya Initiatif ini bukanlah untuk menyelesaikan masalah malahan ia lebih bermotifkan tujuan PAS untuk memaparkan yang ia adalah sebuah parti Nasional yang utama di Negara kita. Kini PAS telahpun semasa muktamanya dan dalam perbahasan menunjukkan yang ianya adalah sebuah parti siasah yang memperjuangkan Islam dan kepentingan Melayu. Ia tidak kuatir untuk berhadapan dengan parti-parti sekutunya bagi menjelaskan penjelasannya.

Justeru itu UMNO bukanlah dinampakkan seolah bukan lagi parti yang mewakili umat Islam atau Melayu. Dengan itu PAS Berjaya mempamerkan dirinya sebagai sebuah parti yang matang tegas dan berani serta berwibawa mempertahankan dan memperjuangkan kepentingan Islam dan Melayu.

UMNO seharusnya peka terhadap persepsi yang cuba dan hendak dilahirkan PAS terhadapnya. Oleh itu jangan cepat menyambut tanpa menimbang dan menghalusi syor ini dengan berhati-hati, bagi menilai sejauh mana kebenaran dan keikhlasan PAS mahu mewujudkan sebuah kerajaan Perpaduan. Pada dasarnya apa yang jelas PASlah yang mengambil initiatif dan jika berlaku apa-apa kegagalan UMNO akan menjadi mangsa dan dipersalahkan.

Berwaspadalah sebelum berkata-kata.

No comments:

Post a Comment