Tuesday, December 27, 2016

FBSHApost@27 Disember 2016: Anak-anak Muda, Jagalah Negara

Saya terfikir berapa untungnya kita yang tinggal di bumi malaysia... kita bisa ketawa kita bisa menangis bila gembira bisa bergerak bebas tanpa batas cari rezeki ada tanah dan padang lapang. Tiada bom serkap jarang...kita tidak perlu lari di pintas kita bangunkan tanah -tanah luas...Kita bina wisma yang tinggi dan rendah kita perhati puas kita masih ada rimba yang belum tebas rakus tidak puas boleh ambil senyap-senyap jual dapat duit banyak ada ladang dan taman-taman tiada darah atas bumi kerana konflik dan dizalimi.

Jalan kecil dan besar lebuh raya menyaling hubung keretapi bergerak menghubung negeri dan daerah, sungguh bertuah orang Malaysia kalau miskin dan lapar ada pemerintah dan ada kaya ada jutawan jika mereka budiman tiada siapa hidup kekurangan...sesuap boleh dapat. Pendidikan boleh diberi tapi mesti ada yang perhati.

Negeri dan negara ini semua cukup tapi jauh dan dekat di sana ramai bermatian berbunuhan diperkosa dan diseksa. Sungai dan lautnya darah menangisnya perit susah api menyala tidak berhenti manusia terus mati tanpa berhenti. Wisma hancur rata rumah ranap semua ratapan tidak didengar porak-peranda meminta berselerak di bumi Allah...perit dan sedihnya tiada ehsan konflik manusia terlalu sikit orang beriman dan taqwa berterusan orang jadi tebusan kuasa-kuasa sedang bermain catur politik siapa mangsa tidak kira nasiblah.. 

Anak-anak muda jagalah negara kalian bersyukur walaupun bukan semua baik lebih baik dari bertempur berkonflik.. jagalah pemuda-pemudi tiang-tiang seri ini carilah aman dan damai... kalian penentu warisan dan kesinambungan jangan diperhambakan dalam negara di anggap watan.

Di tulis cara bebas mengikut curahan benak pukul lapan pagi di teratak shifaq yang aku huni.


26/12/16

FBSHApost@27 Disember 2016

No comments:

Post a Comment